Home
 

Recent
Archief
Over mijn werk
Tekst voor kunstenaars
CV
Nieuws
Contact

Colofon
 
 

 

// NIEUWS
 

‘Het is aan de schilderkunst en de poëzie om het gebied te openen voorbij de namen en de
dingen, het gebied waar vorm en leegte samengaan, het gebied waarin alles in beweging is’.

(Vrij naar Shi Tao, A treatise on painting, 1700)

Artist’s residency, september 2023: reflections on landscape
In september 2023 werk ik in Zuid Frankrijk aan een tekst over het landschap als poëtische ruimte. Ik zet daarin mijn ervaring als wandelaar naast mijn ervaring als kunstenaar en onderzoek de mentaliteit van waarnemen en in de wereld staan die ten grondslag ligt aan beide.

Essay: Visual space has no owner


In 2020 ben ik een beeldend en filosofisch onderzoek gestart naar de ‘poëtische ruimte’ in de beeldende kunst. Hieronder versta ik de ruimte waarin, dankzij de eigenschappen van het kunstwerk, de ‘volle leegte’ als vitale werkelijkheid ervaarbaar wordt voor de beschouwer. Ik bevraag het denk- en waarnemingssysteem waarin de westerse kunstbeschouwing is gebed. Door deconstructie van dit systeem open ik nieuwe denk- en ervaringsruimte. Dit heeft implicaties voor het kijken naar kunst, het denken over de betekenis van het kunstwerk en het denken over de plaats van de beeldende kunst in de samenleving. In het najaar van 2022 ben ik begonnen met schrijven aan een essay, waarin theoretische reflectie en beeldbeschouwing elkaar afwisselen. Het werk van hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland staat daarin centraal. Het essay zal worden uitgegeven als boek onder de titel 'Visual space has no owner'. Tussentijdse publicatie van teksten verzorg ik op deze website onder ‘over mijn werk’.

Workshops, lessen en lezingen

Taal en beeld
In workshops, lessen en lezingen reflecteer ik op het begrip ‘betekenis’ met betrekking tot de beeldende kunst. Ik onderzoek de relatie tussen tekst en beeld en geef een handreiking aan beeldend kunstenaars over hoe te spreken en schrijven over eigen werk.

Poëtische ruimte
In workshops, lessen en lezingen ga ik nader in op het begrip ‘volle leegte’ in de beeldende kunst en onderzoek wat er gebeurt als we het kunstwerk niet langer beschouwen vanuit de vastheid van vorm maar vanuit de fluïditeit van de leegte. Wat doet dit met onze ervaring van het kunstwerk, ons denken over ‘betekenis’ en wat zijn de implicaties voor de relatie tussen kijker, kunst en werkelijkheid?
Gepland: Academie Minerva, gastcollege ‘Poetic space. Rethinking the art object’ (2023)

Publicaties

Nog te koop:
De duisternis ziet het hart aan – over een installatie van schilderijen - uitgave Philip Elchers, 2018.
Resultaat van een beeldend en filosofisch onderzoek naar de stilte.
Schilderijen en foto’s Janet Meester, fotografie schilderijen Jan Buwalda, tekst Jan Bor, vormgeving Gert Jan Slagter.

Prijs € 25,- excl. verzendkosten.

Boekingen en verkoop via jrmeester@home.nl